Rednex misslyckas

On: söndag 10 januari 2010

Tycker det är fantastiskt med Piratpartiet. Rednex ger bort sin senaste singel på Pirate bay. Men det räcker inte för bland andra Johan Bakke och Rick Falkvinge. De vill kunna göra om den och sprida vidare. Svaren på Johans frågor är ganska simpla. De har själva lagt ut sin låt på Pirate bay och det är alltså tillåtet att ladda ner den där. Men eftersom den inte har en, vad jag har förstått, cc-licens så har du ingen rätt att göra ändringar i låten eller sprida vidare den. Ganska enkelt, men som alltid med piraterna så kan aldrig artisterna göra rätt.

Tycker dock att det är roligt att Rednex försöker med detta, men tyvärr kommer det inte lyckas då endast ett fåtal av piraterna är beredda att betala för sig när de får möjlighet.

5 kommentarer on "Rednex misslyckas"

Tor sa...

Hej, vilken rolig blogg. Tror inte att jag har sett någon annan med det här temat.

"De har själva lagt ut sin låt på Pirate bay och det är alltså tillåtet att ladda ner den där."

Inte alls. De som fildelar via Pirate Bay laddar både upp och ned samtidigt. Det som Bakke och Falkvinge anmärker på är att Rednex till synes inte explicit har tillåtit uppladdning vilket alltså innebär att nedtankning (vilket innebär samtidigt uppladdning) av låten från Pirate Bay inte med säkerhet är laglig.

Om syftet är att ge låten största möjliga spridning vore det ju logiskt att undanröja alla oklarheter, inte sant? En CC-licens är det enklaste sättet att ge klartecken utan att lyssnarna ska behöva läsa igenom någon krånglig licenstext.

Peter Wallin sa...

Kul med en kommentar! Du blev min först.

Lagligt och olagligt i denna situationen är väl vad upphovsrättsinnehavaren tillåter. Har personen lagt ut sitt verk på TPB så får man väl anse att personen givit sitt medgivande att det sprids där på det sätt som det görs.

Tor sa...

Man kan nog förmoda att de ger sitt medgivande genom att bete sig på det sätt som de gör, men det finns inga juridiska garantier. En CC-licens (t ex. en som inte tillåter kommersiell användning) är ju ett enkelt sätt att skicka rätt signaler och eftersom de har bemödat sig med att skriva en lång text som förklarar deras inställning till fildelning och musikbranschen så hade man kanske kunnat förvänta sig att de skulle ta sig tid att också ange licensen för den utdelade låten.

Peter Wallin sa...

Om man då tar förgivet att dom vill att den ska ha en cc licens. De vill kanske endast att man ska kunna ladda ner den på TPB och eftersom dom inte meddelat nåt annat så får man utgå från det.

Tor sa...

"eftersom dom inte meddelat nåt annat så får man utgå från det."

Fast när det gäller upphovsrätt kan man aldrig utgå från något. Ta bara skivbolagen som i TPB-målet tog med musikartister som inte var tillfrågade och inte ville vara med i det målet.

Självklart behöver inte Rednex använda just en CC-licens, men någon licens måste ju till om man vill att ens verk ska kunna spridas via BitTorrent.

De vill kanske endast att man ska kunna ladda ner den på TPB

Det är bara torrent-filen som laddas ned via TPB. Själva filen laddas ju från andra i svärmen och de kan ha kommit från andra torrent-sajter eller inte några sajter alls. Det krävs alltså ett allmänt tillstånd för fildelning via bittorrent.

Skicka en kommentar